Пребарување
Македонски
Сите категории
  Menu Close

  Политика за приватност

  Последен пат променето на 27.09.2020 година 

  Политика за приватност на веб страницата www.rakupen.mk со која управува Друштвото за трговија и услуги РАКУПЕН ДОО Скопје. 

  1. Со оваа Политика за приватност на интернет страницата на Друштвото за трговија и услуги РАКУПЕН ДОО Скопје (во понатамошниот текст: РАКУПЕН) се уредуваат начините на кои се собираат, користат, одржуваат и откриваат податоците собрани од корисниците (во понатамошниот текст: Корисник/ци) на веб страницата www.rakupen.mk (во понатамошниот текст: Веб страница).

  2. Оваа Политика за приватност се однесува исклучиво на корисниците на Веб страницата. Доколку на Веб страницата е содржан линк кој ќе Ве поврзе со други веб страници, ние не преземаме никаква одговорност во однос на заштитата на личните податоци која ја обезбедуваат тие интернет страни доколку до нив пристапите преку нашата веб страна.

  3. Трансакцијата при наплаќање на производот е пренасочена и се процесира преку порталот за наплата од кредитни картички на Халк Банка АД Скопје. Ракупен ДОО Скопје нема простап до податоците поврзани со Вашата платежна картичка или сметка во банка тие се испраќаат директно до сертифициран процесинг центар за трансакции со платежни картички и банката преку сигурносна врска.

  4. Посетата на нашата Веб страница и анонимна. Ние ги собираме личните идентификациски информации од корисниците (лични податоци за идентификација и информации за контакт) само доколку тие самите се согласат да ги достават таквите податоци до нас преку пополнување на формуларот за регистрација за купување од нашата интернет продавница.

  5. Со пристапување и користење на нашата Веб страница, Вие се согласувате со одредбите од оваа Политика за приватност на личните податоци на страницата. Доколку не се согласувате со оваа Политика, Ве молиме да не ја користите нашата страница и да го прекинете пристапот.

  6. Доколку се регистрирате за онлајн купување, сите лични податоци кои ќе ги внесете преку формата за регистрација, ќе се користат исклучиво за потребите на процесирање на Вашата нарачка.

  7. По исклучок, податоците може да бидат искористени  и за понуда на други производи и услуги на Ракупен ДОО Скопје, под услов лицето кое се регистрирало изречно да ја потврдил својата согласност за таквиот начин на користење на неговите податоци.

  8. При вршење на регистрација и креирање профил на Ракупен, од Вас ќе бидат побарани следниве податоци:

  -    име и презиме

  -    e-mail адреса

  -    адреса за испорака на нарачката и

  -    телефон за контакт.

  Дополнително освен горенаведените податоци од нашите корисници се собираат и други податоци во зависност како корисниците вршат интеракција со веб страната. Податоци може да се собираат при користење на веб страната и пристапување од мобилен или десктоп уред, кога корисниците одговараат на електронски пораки (e-mail), кога контактираат се вработени во Ракупен ДОО Скопје или техничка поддршка, кога остават сугестии и коментари на сајтот, коментираат на нашите профили на друштвените мрежи како Фејсбук, Инстаграм, Твитер и слично,  кога даваат информации на наши партнери.

  9. Податоците кои ги собираме и се чуваат кај нас, нема да се објавуваат, продаваат или доставуваат на трета страна освен на надлежните органи на начин определен со важечките законските прописи на Република Северна Македонија.

  10. Вашите лични податоци нема да бидат продавани, разменувани, изнајмувани или споделувани со други физички или правни лица, органи на државна власт или други тела, освен во случаи утврдени со закон.

  11. Ракупен ДОО Скопје ги презема сите пропишани технички и организациони мерки за обезбедување на тајност и заштита при обработката на личните податоци со кои располага, заради спречување неовластен пристап, неовластено откривање или евентуална нивна злоупотреба. Обработката на Вашите лични податоци се врши согласно прописите за заштита на лични податоци на Република Северна Македонија, преземајќи ги сите пропишани технички и организациони мерки за обезбедување на тајност и заштита при обработката на личните податоци со кои располага. Вработените во РАКУПЕН ДОО Скопје се обврзани да ги чуваат во тајност сите информации (вклучително и личните податоци), до кои ќе дојдат за време на извршувањето на нивните работни задачи. РАКУПЕН ДОО Скопје применува сигурносни мерки при прибирање, чување и процесирање на информациите заради заштита од неавторизиран пристап, промена, откривање или уништување на вашите лични податоци, како и податоци што не се лични, а се складирани на нашата страна. Личните податоци може да бидат доставени само на надлежните органи, согласно со законски предвидената постапка.

  12. Промотивни е-мејл пораки за маркетинг цели:

  Во било кое време можете да одберете да не добивате промотивни е-мејл пораки од нас со следење на инструкциите кои се содржани во секој промотивен е-мејл испратен од нас. Ако не сакате да добивате Промотивни Пораки од нас, во секое време може да одберете да не примате промотивни пораки со притискање на "отчлени се" копчето на дното од било која од нашите е-пораки и потоа следете ги инструкциите за да го комплетирате отчленувањето. Сепак Ве молиме имајте предвид дека без разлика дали ќе се отчлените од добивање промотивни пораки, ние се уште може да ви испраќаме не-промотивни е-мејл пораки за извршени трансакции, активности на Вашиот профил, купување или потврда за одредена активност која сте ја презеле преку Вашиот профил.

  Користење на личните податоци за цели на директен маркетинг:

  Личните податоци кои се обработуваат преку веб страницата www.rakupen.mk може да се користат за директен маркетинг единствено по дадена согласност од страна на лицата чии податоци се обработуваат.

  Согласноста за користење на лични податоци за цели на директен маркетинг се дава при регистрацијата на веб страницата со избирање на опцијата – „Би сакал да добивам промоции и известувања по e-mail“, со што дадената согласност се однесува исклучиво за целите на директен маркетинг со испраќање на известувања и маркетинг материјали на е-мејл адресата дадена од страна на давателот на согласноста, без притоа да се врзува ваквата согласност со губење на било кое друго право на давателот во однос на услугите кои се обезбедуваат преку веб страницата.

  Секое лице кое дало согласност за користење на неговите лични податоци за цели на директен маркетинг има право во секое време, бесплатно и со користење на едноставни средства да ја измени или повлече согласноста за обработка на неговите лични податоци за цел на директен маркетинг со едитирање на опцијата во „мој профил“ во горниот десен агол од веб страната и кликнување на квадратчето на опцијата „Би сакал да добивам промоции и известувања по e-mail“ со што квадратчето ќе остане празно, а потоа со кликнување на копчето „сними“. 

  13. Нашата страница може да користи „колачиња“ („Cookies“) за да се подобри корисничкото искуство. „Cookies“ се мали датотеки кои се внесуваат на компјутерот или мобилниот уред на посетителот од страна на веб серверот и не се поврзуваат со вашите лични податоци кои претходно сте ни ги доставиле. Со помош на колачињата РАКУПЕН ДОО Скопје го следи движењето на посетителите на интернет страната и на тој начин собира податоци за подобро разбирање за користењето на интернет страната од страна на посетителите, со цел да се подобри корисничкото искуство, да се оптимизира и унапреди функционалноста на интернет страната. Колачињата ни овозможуваат да го препознаеме Вашиот интернет пребарувач, при следната посета на интернет страната. Колачињата може да ги зачуваат Вашите преференции и други технички информации, но не можат да читаат податоци или информации од вашиот тврд диск или мобилен телефон, ниту пак да читаат други зачувани фајлови за колачиња од други интернет страни. Сите информации кои се меморираат во рамките на „Cookies“ можат да бидат искористени само за потребите на веб услугата и тоа на начин на кој Вашата приватност нема да биде загрозена. Секој посетител ја има можноста да избере и да го подеси својот пребарувач на интернет да ги одбие колачињата или да јави предупредување секогаш кога ќе се пратат колачиња. Доколку корисниците ја одберат таа можност, одредени делови од страницата може да не функционираат како што е предвидено.

  14. Доколку сте регистрирани на нашата Веб страница, врз основа на Ваше писмено барање Вие имате право да бидете информирани кои лични податоци се обработуваат за Вас и кои се целите и правната основа на обработката на личните податоци, да пристапите до Вашите лични податоци и да ги дополните, измените, избришете или да побарате запирање на нивната понатамошна обработка.

  15. Доколку сакате Вашите податоци да бидат корегирани, изменети или избришани, можете да нè контактирате на следната електронска адреса: support@rakupen.mk

   

  16. Вашите права во однос на обработката на лични податоци се:

  • право да бидете информирани за обработката на личните податоци

  • право на пристап до личните податоци

  • право на исправка и бришење на личните податоци

  • право на ограничување на обработката на личните податоци

  • право на приговор

  За дополнителни информации и/или остварување на Вашите права за заштита на лични податоци, можете да го контактирате нашиот офицер за заштита на лични податоци Иван Брешковски на следниов e-mail: ivan.bres@rakupen.mk или прочитајте ја официјалната политика објавена на нашата веб страна.

  Во секое време можете да поднесете барање и до агенцијата за заштита на лични податоци за вашите права на следната електронска пошта: info@privacy.mk

  Барање за доставување информации за обработка на личните податоци

  Барање за запирање на обработката на личните податоци

  Барање за дополнување, измена или бришење на информации за обработка на личните податоци

  17. Рок на чување на личните податоци: Ракупен ДОО Скопје ги чува личните податоци на Клиентите кој се регистрирани на интернет страницата www.rakupen.mk во период додека се постигне целта за обработка, а тоа е период од моментот кога регистрацијата е активна и шест месеци по прекинување на регистрацијата на Клиентот, период во кој ќе бидат решени сите жалби од претходниот период. ДТУ Ракупен ДОО Скопје ги чува личните податоци на регистрираните Корисници кој примаат известувања за производи и промоции за период додека се постигне целта за обработката, а тоа е периодот до моментот кога регистрацијата е активна. 

  18. Ракупен ДОО Скопје, личните податоци кои ги чува од своите клиенти, а кои се регистрираат на веб страната www.rakupen.mk не ги пренесува во други земји тука се чуваат само за целите на обработката единствено во РСМ.

  19. Ракупен го задржува правото во секое време да jа измени или дополни оваа Политика за приватност, за што ќе биде поставено видливо известување на Веб страницата. Кога ќе го направиме тоа, ќе дадеме известување на интернет страната и ќе го ревидираме датумот на ажурирање на крајот на овој документ. Корисникот се согласува дека е негова одговорност периодично да ја проверува Политиката за приватност и дека е свесен за промените.